Transgenerační přenos traumatu

Ukázka z knihy Znovuzrození
〰〰〰

Pokud ani jeden z rodičů nepodnikne cestu do svého podsvětí a nesetká se tam s agresí, která je pohřbena v jeho podvědomí, převezme tento úkol na sebe další člen rodiny, a tím je jejich dítě.

To bude pak potlačené emoce svých rodičů projevovat za ně, což pro ně ale nebude žádoucí. Dítě jim bude připadat příliš emoční a nezvladatelné jako rozbouřená řeka uprostřed skal.

Jeho snahu žít své sny, vyjadřovat své postoje, naplňovat své touhy a projevovat emoce budou jeho rodiče považovat za naprosto nepřijatelné chování. Dítě pro ně bude neuchopitelné a jeho nepředvídatelný projev budou chápat jako nespolehlivost.

Nevyléčené trauma je díky nevědomému chování rodičů přeneseno na jejich potomka a život už zařídí, aby se okolnosti postaraly o to, že projde miminálně podobnou zkušeností jako oni.

Dítě díky tomu získá příležitost se s rodovou zátěží vědomě setkatvypořádat se s ní, aby ji jednou provždy odstranilo z rodové linie.

Tímto způsobem se trauma táhne přes celé rodové linie po celá staletí a každý z potomků zčásti odžívá určité prožitky či emoce, které získal obrazně řečeno jako rodové dědictví. Mluvíme o tzv. transgeneračním přenosu traumatu.

Proto děti v dnešní době mohou mít zpravidla o něco málo snadnější život než jejich rodiče. Nemusí to platit vždy a za všech okolností, ale přece jen se jako společnost vyvíjíme a posouváme míru své citlivosti a tolerance vůči druhým lidem.

Z toho by se dalo usuzovat,že to, co je odžito,co je projeveno a s čím se člověk sám v sobě smíří, to už nemusí přenášet dál na své potomky.

Nutno říct, že k tomuto procesu dochází postupně, přes různé vrstvy a úrovně a nestačí pouze myšlenkově přitakat a je hotovo.

K úplnému uzdravení je nutné zvědomit si vytěsněné obsahy a propustit dávné emoce.

To obnáší setkat se se starou bolestí v sobě, umět ji ustát, přijmout, prožít a odevzdat.

K tomu je důležité naučit se mít svoji pozornost plně v těle, být si vědom svých myšlenek, dovolit si uznávat své pocityprožívat emoce tak, aniž bychom jimi byli ovládáni. Přistupovat k nim jako součást sebe sama, jako k partnerovi, který nás neustále prověřuje a který nás učí, jak dosednout do proudu života a pochopit jeho principy a nejvyšší zákonitosti.

〰〰〰

Ukázka z knihy Znovuzrození
>>VÍCE O KNIZE ZNOVUZROZENÍ<<

Obsah knihy Znovuzrození

Tara Svobodová
Průvodkyně vnitřní ransformací
Autorka knihyZNOVUZROZENÍ
Poskytnu vám účinné nástroje a techniky pro objevování vašeho vnitřního potenciálu.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.